För dig som är intresserad av el och lysknappar.

Jag tror att jag hade velat jobba med något praktiskt om jag inte blivit lärare. Hållit på med teknik och sladdar kanske, dragit el eller försökt laga saker. Jag gillar det där alltså. 

Vi har många "häftiga" elfunktioner i vårat hus. Som att man kan tända och släcka taklampan i trappen på två olika knappar - en på övervåningen och en på undervåningen. Släcka på den ena tända på den andra eller tvärtom. Man behöver inte ens använda samma knapp! När jag fattade denna feature som litet kid kunde jag för mitt liv inte fatta hur det gick ihop - bara att det gick och att det var coolt. Kul unge. Jag fattar nog ärligt talat inte nu heller. Ska sätta mig in i det och återkomma med utförlig beskrivning någon dag.

Samma sak är det med julgransljusen. Jag älskar det faktum att de är seriekopplade så man bara behöver skruva på en lampa så slocknar alla. Det är så fint. Jag kom att tänka på det när jag släckte adventsljusstaken i mitt sovrumsfönster. För ja, precis som jag numera njuter varje gång jag tänder lampan i trappen och förundras över att jag kan göra det oavsett vilken våning jag är på i huset (tjoho!) så njuter jag av att släcka och tända staken genom att vrida på ett litet ljus. Det har kanske allra mest med julkänslan att göra hoppas jag. 

Annan cool grej är min skrivbordslampa i Umeå. Den har självlysande färg på knappen där man tänder, så att man alltid liksom hittar dit oavsett hur mörkt det är. SMART. Ville ba nämna när vi ändå pratar om ljus.

Överhuvudtaget tänker jag väldigt mycket på lysknappar. I badrummet vårt, här i Arnemark (ja jag är här nu svårt att hänga med i svängarna möjligen) så har vi en knapp som tänder lampan och en som startar fläkten. Jag trycker utan undantag alltid på fläkten först, får panik av ljudet och pressar hejdvilt (okej det är två knappar det hinner inte bli så besinningslöst men ni fattar) innan rätt blir rätt och lampan tänds. 

Det må te sig banalt och basalt men detta är på riktigt något jag tänker på mycket när jag är hemma i Arnet. Lysknappar och el. Tja för något ska man väl tänka på och då kan det lika väl vara det.